Stichting Erfgoed 2024
Activiteiten
- Herdenkingspaneel Bommenwerper (Oele, onthulling 25 mei).
Bij het beschrijven van graven op de algemene begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat, uitgevoerd door de archeologie werkgroep, werden zij geconfronteerd met oorlogsgraven van Engelse piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oele zijn neergestort. Naar aanleiding van deze ontdekking is door de stichting het initiatief genomen om uit te zoeken op welke locatie de piloten in Oele zijn neergestort, om daar vervolgens een informatie/herdenkingsbord te plaatsen. Op 25 mei 2024 is het bord onder grote belangstelling, in de vorm van een herdenking, door de burgermeester van Hengelo onthuld. - Paneel Oude Postweg (Begin Oude Postweg, onthulling 11 september).
Op 11 september 2024 is een informatiepaneel over de Oude Postweg onthuld. Dat paneel, geplaatst aan het begin van de Oude Postweg, is opgedragen aan Gerrit Welberg, die begin 2024 is overleden. De onthulling werd bezocht door ruim 50 personen, die aansluitend een deel van de Oude Postweg fietsten. - Pitches voor Open Monumentendag (Museum Hengelo, 12 september).
Op 12 september vond bij Museum Hengelo een bijeenkomst plaats met lezingen van ongeveer 15 minuten. Het waren achtereenvolgens wethouder Hanneke Steen over mobiliteit in de gemeente Hengelo, Jurriaan Knol over het voormalige GOLS-lijntje, Jan Zwienenberg over het bijzondere groen op de begraafplaats Oldenzaalsestraat, Gerhard Post over historische wegen in Hengelo en Wim Goorhuis over de atoombunker onder het voormalige PTT/KPN-gebouw. - Open Monumentendag (Hengelo, met name station, 14 september).
De kern van de Open Monumentendag lag in de ruimte van de voormalige AKO, die we dankzij de NS mochten gebruiken en inrichten. De vitrine kende een doorlopende presentatie die ging over de drie stations. In de stationshal stond een piano die door iedere passant kon worden bespeeld. Tegenover het station stonden 15 oldtimers opgesteld.
De officiële opening werd om 10 uur door wethouder Hanneke Steen verricht. Daarna was het een zoete inval van gasten die een kijkje konden nemen en informatie inwinnen. Ook Oud NS baliemedewerkers kwamen langs met foto’s en herinneringen. Met honderden belangstellenden een geslaagde dag. - Open Monumentendag (Hengelo, begraafplaatsen, 15 september).
Op 15 september waren de begraafplaatsen aan de Bornsestraat, de Oldenzaalsestraat en de Joodse begraafplaats aan de Dennenbosweg opengesteld. Dit trok veel belangstellenden. Aan de Bornsestraat waren er dat ongeveer 45 personen. - Herdenking Bombardement Hengelo (Lambertusbasiliek, 6 oktober).
Op zondag 6 oktober vond er een korte herdenkingsbijeenkomst plaats bij het Monument Niet Vergeten aan de Wemenstraat. Het was 80 jaar geleden dat op 6 en 7 oktober de binnenstad van Hengelo verwoest werd door bombardementen van de geallieerden. In het bijzijn van nabestaanden werd namens Stichting Erfgoed Hengelo een bloemstuk gelegd. - De waterput van erve Vollenbroek.
In 2023 is er bij onderzoek aan de Meester Molendijkweg een vierkante waterput gevonden uit het jaar 1083. Hij bleek heel goed bewaard en is daarom uitgegraven en ter conservering door ons naar Restaura in Heerlen gebracht en daar op 29 november 2024 weer opgehaald. De bedoeling is de waterput tentoon te stellen voor educatieve doeleinden. - Woontoren Bornsestraat. Raad van State heeft op 4 december 2024 geoordeeld, dat de gemeente Hengelo op meerdere fronten fout zat bij het verlenen van de vergunning voor de bouw van een woontoren en huizen aan de Bornsestraat. De gemeente krijgt 26 weken de tijd voor een nieuw besluit.
Organisatie
De personen die in 2024 actief waren in de projectgroep waren:
Rita van der Aa, Ellen Beerens, Hans Beerens, Joke Brok, Hans de Gruil (voorzitter), Helmig Kleerebezem, Dieke Kok, Peter Leeuwerink, Anne van de Maat, Gerhard Post (penningmeester), Ricardo van Ravensberg en Rewert Wolthof
Uitgelicht: de oude bibliotheek aan de Vondelstraat
Eerst een terugblik…
Nadat de oude Bieb in 2021 verkocht werd aan projectontwikkelaar van Wijnen ontstond vanuit de bevolking grote verontwaardiging en weerstand. Van Wijnen heeft de tender gewonnen met het plan om 8 woningen te maken in de voormalige Bibliotheek. Dit betekent dat de oude Bieb, geschonken door Stork rond 1930 aan alle bewoners van Hengelo, voorgoed op slot gaat. De openbare functie vervalt, het pand zal eigendom worden van louter acht eigenaren.
Hans (de Gruil) is vanaf het eerste moment betrokken bij de groep die actie onderneemt tegen het verkoopbesluit van de gemeente. Een petitie werd gestart.
Anne (van der Maat) maakt sinds 2021 deel uit van de groep die culturele prikacties organiseert om blijvende aandacht te houden voor de oude Bieb. Vele ludieke acties volgen en vinden de weg naar de media.
In februari 2023 verleende de gemeente de omgevingsvergunning voor acht appartementen aan Van Wijnen. Er zijn 42 partijen die een bezwaarschrift indienden, vele werden ongegrond verklaard.
In juli 2023 lichtten enkele omwonenden en diverse erfgoedclubs hun bezwaar mondeling toe aan de bezwaarschriftencommissie.
In september 2023 volgde het college het advies op van de bezwaarschriftencommissie om de ingediende bezwaren ongegrond te verklaren. De mondelinge toelichtingen hebben de commissie niet op andere gedachten kunnen brengen.
In oktober 2023 werden door drie groepen beroepschriften ingediend bij de afdeling bestuursrecht in Zwolle, waarin beroep werd aangetekend tegen de verleende omgevingsvergunning. Het betreft de groep omwonenden, de brede actiegroep ‘Behoud oude Bieb voor iedereen’ en de Erfgoed-groep. Hans is woordvoerder van deze derde groep bestaande uit 5 Erfgoedstichtingen (Stichting Erfgoed Hengelo, Stichting het Neutje, Stichting behoud Erfgoed Stork Hengelo, Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap).
2024
Een unieke Poppenkastvoorstelling ‘wakker worden’ vond plaats op vrijdag 20 september op het pleintje voor de oude Bieb. Anne is een van de spelers. De 11e culturele prikactie is een feit.
Op 19 november 2024 gingen de drie groepen naar de bestuursrechter in Zwolle om hun beroep tegen de verleende omgevingsvergunning mondeling toe te lichten.
Hans deed het woord namens de eerder 5 genoemde Erfgoedstichtingen. Drie rechters zijn deze ochtend aanwezig. De goed geïnformeerde rechters stelden cruciale vragen, de gemeente heeft het zwaar.
De rechter geeft aan binnen 6 weken een uitspraak te doen. Op 27 december ontvangen de drie groepen de mededeling dat het de rechtbank niet is gelukt om binnen de toegezegde termijn tot een uitspraak te komen. De periode wordt met maximaal twee weken verlengd. Naar verwachting zal de uitspraak half januari 2025 volgen.